Łatwy i szybki do zrobienia.

Składniki na 100 ml:

  • 35 g oleju kokosowego
  • 35 g oleju migdałowego (lub z pestek moreli)
  • 20 g masła shea
  • 10 g wosku pszczelego
  • 3 krople olejku eterycznego np. lawendowego lub różanego

Wykonanie:

  1. Wosk pszczeli rozpuścić ”na parze” (lub na małym ogniu, nie może się gotować!!!)
  2. Dodać olej kokosowy, masło shea i mieszając, podgrzewać do momentu rozpuszczenia składników.
  3. Zestawić z ognia i mieszając dolewać oleju migdałowego
  4. Odczekać chwilkę by masa się ostudziła i na koniec dodać olejku eterycznego. (wymieszać)
  5. Balsam przełożyć do czystego, ciemnego słoiczka (lub zwykły owinąć folia aluminiową, składniki nie tracą wtedy tak szybko swoich właściwości i nie ulegają oksydacji).

Balsam można przetrzymywać do sześciu miesięcy. Najlepiej w ciemnym i chłodnym miejscu (lodówce). Aby uniknąć u dzieci uczucia ”zimna” podczas kremowania, należy wyjąć potrzebną porcję troszkę wcześniej z lodówki.

balsam dla dzieci

Źródło: przepis pochodzi z książki Anity Bechloch, ”The Glow – Naturkosmetik selber machen”

Wydrukuj przepis