Któregoś sobotniego poranka odwiedziła mnie moja koleżanka Julia i przyniosła małe, czekoladowe serduszko Brownie. Zakochałam się już po pierwszym gryzie. Po pierwszym gryzie poprosiłam również o przepis a po odwiedzinach zamówiłam w sklepie internetowym dużą formę w kształcie serca.
Na samym dole przepis w oryginale. Julia otrzymała go od znajomej Włoszki. Niby po niemiecku napisany ale tak naprawdę nie do końca 🙂 Ci co znają trochę niemiecki mogą się trochę pośmiać.

Składniki:

  • 200 g czekolady
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1łyżka maki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  1. Masło i czekoladę rozpuścić na małym ogniu
  2. Żółtka ubić z cukrem
  3. Powyższe dwie masy połączyć
  4. Dodać mąkę i ubite na pianę białka (delikatnie wymieszać)

Ja piekę w rozgrzanym piekarniku ok. 30-40 min na 180ºC
Buon appetito!

brownie

 

Wydrukuj przepis