Może mi nie uwierzycie, ale wstałam dzisiaj o 6stej rano, żeby zrobić bułki. Wewnętrzny głos podpowiadał mi wprawdzie coś innego (głupia jesteś? pośpij sobie!), ale dałam radę i na śniadanie mieliśmy dziś świeżutkie bułeczki ziemniaczane. Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości, że jestem złą Panią Domu? 🙂

Jeżeli również macie ochotę wstać w weekend o 6stej rano…to podaję przepis 🙂

jak zrobic bułki
Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
  • 260 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 12 g soli
  • 15 g słodu piekarniczego (zamówiłam w internecie)
  • 10 g brązowego cukru
  • 2 g gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo utartej)
  • 10 ml oleju roślinnego (ja użyłam słonecznikowego)

Do dekoracji:

  • 100 g maki kartoflanej

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuścić w wodzie.
  2. Połączyć zresztą podanych składników.
  3. Ciasto mieszać w robocie kuchennym (widełkami do wyrabiania ciasta)
  4. 8 minut na wolnych obrotach
  5. 4 minuty na szybkich obrotach
  6. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w temperaturze pokojowej na ok 20 minut.
  7. Po 20 minutach rozgnieść krótko ciasto rękami i uformować rolkę (na kształt bagietki)
  8. Podzielić ją na 11 części (jedna część powinna mieć ok. 80 g)
  9. Uformować bułki na kształt kulek i obtoczyć w mace kartoflanej (jeżeli są są za suche to spryskać je delikatnie wodą i następnie obtoczyć)
  10. Uformowane bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze, przykryć ściereczką i pozwolic im rosnąc w temperaturze pokojowej ok 80 minut.
  11. Do piekarnika wstawić pustą blachę (na sam dół) i rozgrzać go do 240 °C
  12. Bułki wstawić do piekarnika i przed zamknięciem nalać na dolną blachę filiżankę wody. (uważać na gorącą parę…by nie oparzyć nosa)
  13. Po zamknięciu piekarnika zmniejszyć temperaturę na 200°C i piec bułki ok 20-25 minut.
  14. Podczas ostatnich 3-4 minut lekko uchylić piekarnik (można włożyć drewnianą łyżkę w drzwiczki)
  15. Wyjąć bułki z piekarnika, ostrożnie przełożyć na kratkę do ciast i przestudzić.

Smacznego!

 

Wydrukuj przepis