Nie wiem jak wy, ale nie cierpię intensywnego smaku dyni.  No i wiem, że sezon dyniowy już minął, ale mam pyszny przepis na ciasto dyniowe dla takich, co nie znoszą dyni 😉 Ciasto z wyglądu przypomina trochę tradycyjną babkę, ale smakowo to ani nie babka, ani nie dynia. Wilgotne, o chrupiącej skórce, a co najważniejsze pachnące cynamonem!

Przepis pochodzi ze strony thefrugalgirls.com ale gdyby nie Steffie (koleżanka z pracy, która upiekła ciasto i przekonała mnie, że dynia może smakować) nigdy bym go pewnie nie wypróbowała, bo przecież dynia jest brrr!

czas przygotowania: 10 minut

czas pieczenia dyni 40 minut + pieczenie ciasta 40-55 minut

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni hokkaido
  • 600 g cukru
  • 200 g oleju słonecznikowego
  • 160 ml wody
  • 3-4 jajka
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczka soli
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Dynie kroimy na pół, wypestkowujemy i kroimy w dużą kostkę.
  2. Rozkładamy ja na wyłożoną papierem blachę i pieczemy ok 40 minut w rozgrzanym na 180°C piekarniku.
  3. Po upieczeniu dynię chłodzimy, a następnie blendujemy na „papkę”
  4. Miąższ z dyni, cukier, olej, wodę i jajka mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy
  5. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową mieszamy w innej misce i po połączeniu się składników dosypujemy do masy jajecznej
  6. Całość ponownie mieszamy mikserem.
  7. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 45-55 minut w rozgrzanym na 180°C piekarniku.

ciasto dyniowe najlepsze

ciasto o delikatnym smaku dyni

Wydrukuj przepis