gwiazdki z cynamonem

świateczne wypieki

U nas kolejna akcja pt. „świąteczne ciasteczka”. Te z zeszłego tygodnia nie dożyły nawet lukrownia i zniknęły w tajemniczych okolicznościach.

Dzisiaj w piekarniku gościły cynamonowe gwiazdki przykryte białą kołderką z białek. Mniam!

Mam nadzieję, że tym razem dotrwają do Świąt 😉

Składniki na 35 sztuk:

  • 400 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
  • 1-2 laski wanilii
  • troszkę cukru pudru na dnie miseczki do maczania foremki

Wykonanie:

  1. Migdały wymieszać z cynamonem.
  2. Białka (ze szczyptą soli) ubić na pianę i stopniowo dodawać 100 g cukru pudru i miąższ z wanilii.
  3. Do ubitych białek dodać migdały i całość wymieszać drewnianą łyżką.
  4. Masę przełożyć na papier do pieczenia, przykryć od góry drugim papierem i rozwałkować na grubość ok 5-9 milimetrów. (tak na oko oczywiście ;-))
  5. Z racji, że masa jest dość kleista, chłodzę ją (taką rozwałkowaną) troszkę w lodówce, żeby łatwiej było wykrawać gwiazdki.
  6. W międzyczasie ubić ostatnie białko na pianę i wymieszać z pozostałym cukrem pudrem (100g).
  7. Po schłodzeniu masy migdałowej, wykrawać gwiazdki, maczając uprzednio foremek w cukrze pudrze.
  8. Gwiazdki układać na wyłożoną papierem blachę i lukrować masą z ubitych białek
  9. Piec w nagrzanym do 150ºC piekarniku ok 10-15 minut.

świateczne ciasteczka

świąteczne wypiekiświąteczne ciasteczka

Wydrukuj przepis