Masa solna:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka soli
  • 1 szklanka wody

Mąkę wymieszać z solą i dolewając wody jeszcze raz wymieszać do uzyskania jednolitej masy. (zagnieść jak prawdziwe ciasto)
Wykonanie:

  1. Uformować z masy solnej kulki i rozwałkować walkiem (nie mogą być za cienkie)
  2. Szklanką lub salaterką wykroić kółka
  3. Ułożyć na na kółkach kwiaty, zioła lub inne skarby (np. muszelki) i delikatnie dociskamy je na „cieście” wałkiem
  4. Szaszłykiem zrobić dziurkę i zostawić masę do wysuszenia (na słońcu lub na kaloryferze)
  5. Po wysuszeniu można powiesić na ozdobnych wstążkach lub sznurku

Uwaga!!!

Nie pozwólcie jeść dzieciom masy solnej! Duża dawka soli może doprowadzić do zatrucia a nawet śmierci!

masa solnamasa solna

Wydrukuj przepis