Ostatni słoik dżemu z tegorocznych truskawek skończył się już jakiś czas temu, więc na pociechę zrobiliśmy dżem z pomarańczy.

Wyszedł super i do naleśników smakuje równie wybornie jak truskawkowy.

Parę szkiełek poszło już w świąteczny obieg.

Składniki:

  • cukier żelujący 2:1
  • 750 – 1l świeżego soku z pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 laski wanilii

Im więcej soku, tym dżem wyjdzie bardziej lejący. Ja nie lubię bardzo gęstego, więc robię zawsze z ok. 900 ml soku. Ma on wtedy taką konsystencję, że spływa z łyżki.

Wykonanie:

  1. Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy go w garnku z sokiem z cytryny i z cukrem żelującym.
  2. Całość podgrzewamy (cały czas mieszając) i od momentu zagotowania się, trzymamy na ogniu co najmniej przez 3 minuty.
  3. Po 3 minutach można wykonać próbę gęstości dżemu. W tym celu nabieramy go na łyżkę i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Jeżeli konsystencja nas zadawala, to dżem wlewamy do szkiełek, jeżeli nie, to gotujemy go jeszcze przez parę następnych minut.
  4. Zamknięte szkiełka z dżemem obracamy na 5 minut do góry dnem.

Najlepiej smakuje z puszystymi naleśnikami wg. przepisu teściowej. Tutaj tajemny przepis, który już przypadł wielu znajomym do gustu…tzn do smaku 😉

Pozdrawiam pomarańczowo!

dżem pomarańczowy

dżem z pomarańczy

dżem z soku

dżem z soku z pomarańczy

Wydrukuj przepis