Nie ma to jak jabłecznik z jabłkami z własnego ogrodu.  Jestem praktycznie zmuszona do pieczenia bo codziennie spadają nowe jablka 😉 No i taki mój los.

Świeżutki, chrupiący i pachnący cynamonem! Ach! Życie jest piękne! 🙂

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 6 jaj
  • 250 g cukru
  • starta skórka z cytryny
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • laska wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 5-6 jabłek
  • cynamon i cukier puder do posypania (po upieczeniu)
  • bita śmietana

Wykonanie:

  1. Jajka ubijamy z cukrem (na pianę)
  2. Do ubitych jaj dodajemy masło, wanilię (tzn. miąższ bez skórki) i ponownie mieszamy mikserem
  3. Na koniec dorzucamy skórkę z cytryny, sól, proszek do pieczenia i mąkę i ponownie mieszamy
  4. Blachę (lub formę) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem
  5. Ciasto przekładamy na blachę
  6. Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy część z pestkami, kroimy w kostkę i układamy równomiernie na cieście
  7. Jeszcze chwila i gotowe 🙂

Kruszonka:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  1. Rozpuszczamy masło
  2. Mąkę mieszamy z cukrem
  3. Do mieszanki z mąki i cukru dolewamy masło i całość mieszamy widelcem
  4. Na koniec kruszonkę ugniatamy ręką i posypujemy czekające w formie ciasto
  5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200ºC przez ok 40-45 minut
  6. Przed podaniem ciasto sypiemy według uznania cynamonem i cukrem pudrem.

Ja piekłam na blasze 40×30. Jeżeli używacie natomiast okrągłej formy, to warto po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja (i jeżeli tak, to piec trochę dłużej)

Smacznego!

jabłecznik

ciasto z jabłkami i kruszonką

jabłka

zbieramy jabłka

Wydrukuj przepis