brownie kokosowe

czekoladowe z kokosem

Dzisiaj u nas kuchni prawdziwie czekoladowe uniesienia!

Święty Józefie! Jak ja kocham czekoladę i kokos!  🙂

Składniki:
Masa brownie:

  • 3 tabliczki czekolady (pełnomlecznej lub gorzkiej, wg. uznania)
  • 60 g kakao
  • 1,5 kostki masła
  • 6 jaj
  • 160 g brązowego cukru
  • 160 g białego cukru
  • laska wanili lub opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Masa kokosowa:

  • 600 g serka śniadaniowego ( ja używam philadelphi ale widziałam w necie, że polski odpowiednik to np. łowicki serek śmietankowy lub serek występujący pod nazwą kremowy, kanapkowy)
  • 200 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • laska wanili tzn. miąższ ze środka, bez strączka 🙂 lub opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:
Masa brownie:

  1. Czekoladę i masło rozpuścić w garnku na małym ogniu (nie gotować!)
  2. Dodać kakao i dokładnie wymieszać ręczną trzepaczką lub łyżką.
  3. Jajka, cukier i wanilie ubić na pianę.
  4. Do masy jajecznej dodać (ciągle mieszając mikserem) masę czekoladową.
  5. Na koniec dodać mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli, proszek i sodę. Ponownie krótko wymieszać.

Masa kokosowa:

  1. Serek, jajka i cukier wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodać śmietanę, wiórki kokosowe i ponownie wymieszać.

Ostatnie kroki do szczęścia:

  1. Na wyłożoną papierem blachę wlać masę czekoladową i równomiernie rozprowadzić
  2. Masę kokosową nakładać dużą łyżką na masę czekoladową i delikatnie (w niektórych miejscach) mieszać łyżką dwie masy
  3. Piec w rozgrzanym na 180ºC piekarniku ok. 40-50 minut (bez termoobiegu)

Piekłam na blasze o wymiarach ok. 40×20

Smacznego!

Wydrukuj przepis