Lody pistacjowe należą do moich ulubionych. Można wprawdzie kupić dobre we włoskiej lodziarni ale i tak te domowe są najlepsze!

Idealne na poprawienie humoru…nie tylko latem.

Czas przygotowania: 45 minut

Mrożenie: 4 godz

Lodów powinno wystarczyć dla 4 osób 🙂

Składniki:

  • 200 g pistacji (niesolonych)
  • ¾ litra mleka (ok 750ml)
  • ½ cytryny (skorka)
  • 5 żółtek
  • 125 g cukru
  • laska wanilii (lub cukier waniliowy)

Wykonanie:

  1. 100 g pistacji drobno zmielić (np. w młynku do kawy) , zagotować razem z mlekiem i odstawić na 30 minut.
  2. Pozostałe pistacje drobno posiekać, zetrzeć skórkę z polówki cytryny. (najlepiej z uprawy organicznej)
  3. Żółtka ubić z cukrem i wanilia na piane.
  4. Mleko przecedzić przez ściereczkę (wykładając nią sitko umieszczone na garnku lub misce), ściereczkę zakręcić i wycisnąć resztki mleka. (jeżeli za bardzo ostygło to troszkę je podgrzać)
  5. Mleko dolewać do ”kremu” z żółtek, ciągle mieszając.
  6. ”Mieszankę” podgrzać ponownie i na krotko przed ”zagotowaniem” ściagnąć z palnika.
  7. Na koniec dodać skórkę z cytryny oraz posiekane pistacje i wszystko razem wymieszać.
  8. Masę mrozić co najmniej 4 godziny, w celu równomiernego ”rozprowadzenia się” pistacji masę mieszamy co godzinę.

Ja przepadam za nimi! Dajcie znać jak Wam smakowały.

lody pistacjowe
Przepis wyszperałam w mojej książce o kuchni włoskiej… ”Italien. Küche und Kultur”, Cornelia Schinharl

Wydrukuj przepis