Składniki: (na 8 porcji)

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g czekolady pełno-mlecznej
  • 1 mała filiżanka espresso
  • 2cl koniaku ( 20ml)
  • laska wanilii (lub opakowanie cukru waniliowego)
  • 125 ml schłodzonej śmietany
  • kakao do dekoracji

Wykonanie:

  1. Czekoladę pokroić na drobna kostkę
  2. Wymieszać ją z espresso i koniakiem i rozpuścić w małym garnku na słabym ogniu (lub na parze)
  3. Żółtka oddzielić od białek
  4. Do żółtek dodać wanilię (lub cukier waniliowy) i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru
  5. Do masy z żółtek dodać czekoladę i delikatnie wymieszać trzepaczką
  6. Białka i schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę
  7. Najpierw dodać do masy czekoladowej śmietanę (wymieszać) a następnie ubite białka (delikatnie wymieszać)
  8. Chłodzić minimum 3 godziny…ja nigdy trzech nie wytrzymuje i podjadam wcześniej 🙂

Mousse au chocolat można podawać w kubeczkach, salaterkach ze śmietaną lub bez. Wedlug oryginalnego przepisu powinno sie uformować dwoma łyżkami coś na podobieństwo kulki loda.

Czekoladowych uniesień życzę!

 

czekoladowy mus mus z czekolady

Przepis pochodzi z gazety Bild am Sonntag, Ratgeber Essen.

Wydrukuj przepis