Uwielbiam i mogę ją jeść o każdej porze dnia i …nocy.

Żeby smakowała nie tylko dobrze, a wyśmienicie musicie pamiętać o spełnieniu trzech warunków – użyjcie dobrej jakości zarówno oliwy jak i  octu balsamicznego oraz świeżej bazylii.

Na co zwrócić uwagę?

  • Oznaczenie jakości wyrobu octu: IGP (oznaczenie IGP oznacza, że ocet jest wyprodukowany zgodnie z tradycją i prawem. Musi spełniać określone warunki, być produkowany wyłącznie na terenie prowincji Modena, z moszczu z lokalnych winorośli, mieć odpowiednie proporcje składników, dojrzewać w określonych warunkach przez odpowiedni okres)
  • W składzie takiego octu nie ma wody, konserwantów ani przeciwutleniaczy.  Określony jest natomiast czas leżakowania.
  • Oliwa powinna być z pierwszego tłoczenia czyli Olio extra vergine – oliwa uzyskana z wyciśnięcia soku ze świeżego owocu, w sposób wyłącznie mechaniczny, niepodlegająca żadnym procesom chemicznym.

No to do dzieła!

Składniki:

  • ser mozzarella
  • pomidory
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia (można zastąpić suszoną ale to dwa różne światy…trochę jak różnica miedzy żywą a sztuczną choinką ;-))

Wykonanie:

  • Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu (na przemian)
  • Solimy (najlepiej gruboziarnista solą morską) i pieprzymy 😉 (najlepiej świeżo zmielonym pieprzem)
  • Pokrojoną bazylię układamy na sałatce.
  • Polewamy oliwą i octem balsamicznym (takie esy floresy…delikatnie)

Buon appetito!

sałatka z mozzarella i pomidorami

ocet balsamiczny

 

 

Wydrukuj przepis