Kocham tak samo mocno jak tiramisu 😉 Super na każdą okazję, a i bez okazji też pyszna!

Składniki na panna cottę:

  • 1 laska wanilii
  • 500 g słodkiej śmietany
  • 50 g cukru
  • 4 płatki żelatyny

Składniki na sos truskawkowy:

  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (z organicznej hodowli)
  • 500 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 50g cukru
  • laska wanilii

opcjonalnie:

  • garść świeżych truskawek do dekoracji

Wykonanie:

  1. W małym garnku mieszamy śmietanę z cukrem.
  2. Laskę wanilii przecinamy ostrym nożem wzdłuż, na pół. Miąższ (czarne kropeczki :-)) zeskrobujemy i dodajemy do śmietany. (dodajemy również wyskrobaną laskę wanilii)
  3. Całość zagotowujemy, a następnie odstawiamy na bok z ognia.
  4. Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie (ok 5-10 min).
  5. Po upływie czasu delikatnie wyciskamy żelatynę, dodajemy do lekko przestudzonej śmietany i całość mieszamy. (żelatyna musi się rozpuścić)
  6. Następnie wyciągamy laskę wanilii i przelewamy śmietanę w małe salaterki (lub w jednorazowe plastikowe kubeczki/lub w silikonowe foremki do muffinów) i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. (najlepiej przez całą noc)
  7. Po schłodzeniu serwujemy panna cottę z sosem truskawkowym i dekorujemy świeżymi truskawkami. Jeżeli śmietanę chłodziliśmy w kubeczkach plastikowych, to przecinamy je delikatnie nożyczkami z boku i delikatnie uwalniamy panna cottę na talerz deserowy. Taka dygocząca babeczka wychodzi 😉

Wykonanie sosu truskawkowego:

  1. Truskawki kroimy na drobne (mrożone wcześniej rozmrażamy) i zagotowujemy z cukrem, miąższem z wanilii i skórką cytryny. (w celu uzyskania większej ilości sosu opcjonalnie można truskawki podczas gotowania potraktować ugniataczką do ziemniaków)
  2. Po lekkim schłodzeniu przecedzamy całość przez sito. Zimnym sosem polewamy panna cottę.(robimy to krótko przed podaniem) Żyć, nie umierać…mówię Wam!
panna cotta

panna cotta

Wydrukuj przepis