Składniki:

  • 150 g drobnej soli morskiej lub soli himalajskiej
  • 40 g oleju kokosowego
  • 15-20 ml oleju słonecznikowego
  • 20-30 kropel olejku eterycznego z róży

Opcjonalnie:

  • suszone lub świeże płatki róż
  • naturalny barwnik (glinka, proszek z owoców lub warzyw)

Przygotowanie:

  1. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu (nie gotujemy!!!)
  2. Sól i olej słonecznikowy mieszamy do uzyskania jednolitej masy
  3. Do soli dodajemy rozpuszczony olej kokosowy
  4. Na koniec dodajemy olejki eteryczne
  5. Masę przekładamy do słoiczka z zamknięciem (najlepiej ciemnego, składniki nie tracą wartości, nie ulegają tak szybko oksydacji)

Zastosowanie:

  • Peeling najlepiej stosować pod prysznicem.
  • Porcja peelingu (do 2-3 łyżek) nacierać ciało. Omijać delikatne partie ciała jak twarz czy szyja. (no i inne wrażliwe tez omijać 🙂
  • Nie nakładać peelingu na otwarte ranki czy zadrapania (szczypie)
  • Peeling zachowuje przydatność użycia do trzech miesięcy
Wydrukuj przepis