Jest jedyny w swoim rodzaju i należy do moich ulubionych.

Historia przepisu sięga zakamarków kuchni klasztornej bowiem moja teściowa otrzymała go od znajomej (która przez wiele lat była gospodynią u księdza), a ta z kolei otrzymała go od zaprzyjaźnionej siostry zakonnej. Dziś przepis ten w oryginale jest w moich rekach! No i teraz w Waszych! Na wieki wieków amen! 🙂

U mnie sernik występuje prawie zawsze w wersji bez rodzynek (bo rodzynki w cieście to brrr) i z pełno-mleczną czekolada. Wymaga on wprawdzie własnoręcznego zrobienia twarogu, ale postępując według przepisu nie powinniście mieć z tym problemu.

Ps. 1. Jeżeli chcecie polać sernik czekolada, to proszę zaopatrzyć się w dodatkowa tabliczkę, gdyż ta z ”przepisu” wchodzi ”do środka”.

Ps. 2. Co do biszkoptu z przepisu…to powiem szczerze, że najczęściej robię inny, z przepisu mamy bo jest bardziej puszysty. Robię normalny wysoki biszkopt i kroję na pół. Drugą połówką można podzielić się z sąsiadką, która też ma ochotę na sernik 😉

Przepis na biszkopt mamy

  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 4-5 jajek
  • 1,5 opakowania kisielu (jeżeli opakowanie ma po 40g)
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Jajka ubić z cukrem na pianę
  2. Do ubitych jajek dodawać po trochu mąki wymieszanej z kisielem i proszkiem do pieczenia
  3. Piec w piekarniku na 180ºC

sernik kremowy z czekoladą

sernik

sernik kremowy z czekoladą

przepis na serniksernik


Smacznego …i dajcie znać jak Wam smakuje!

 

Wydrukuj przepis