pogrzybek

smażone grzyby

Dzisiaj spontaniczny wpis grzybowy. Pojechaliśmy do lasu tak właściwie tylko „na rower”, a wróciliśmy z siatą grzybów. Podgrzybki, opieńki i sowy…ach co za jesień! No i nie wiem czemu, ale zawsze jak jestem na grzybach to mi się „Pan Tadeusz” przypomina…jakaś podświadoma trauma z Liceum chyba 😉
Pierwsze na patelnie poszły podgrzybki. Prosty i szybki przepis więc się nie będę za bardzo rozpisywać.
Wykonanie:

  1. Grzyby oczyścić (najlepiej pędzelkiem) i pokroić w kostkę.
  2. Pokrojoną cebulę (również w kostkę) podsmażyć na złoto na maśle
  3. Dodać grzyby i smażyć na małym ogniu przez ok. 15 minut (mieszać od czasu do czasu by się nie przypaliły)
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Na koniec dodać śmietany i dusić przez ok. 5 minut.
  6. Przed podaniem wziąć do ręki „Pana Tadeusza” i odczytać uroczyście fragment „Grzybobranie” 🙂

Smacznego!

Wydrukuj przepis