śliwki

Powiem wam szczerze, że na surowo śliwki nie ruszę ale w cieście potrafię zjeść ich parę kilogramów. 🙂 Poniższa tarta idealna jest dla kuchennych krótkodystansowców no i oczywiście dla miłośników śliwek w cieście. Ja podjadam zawsze pierwszy kawałek krótko po wyjściu z piekarnika jak jest jeszcze cieplutka. Mniam.

Czas pieczenia: 45 min

Składniki na ciasto:

  • 250 g maki
  • 100 g cukru
  • 125 masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 600-700 g śliwek
  • 200 ml śmietany słodkiej
  • 100 ml śmietany kwaśnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • laska wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 2 łyżki cukru

Do posypania po upieczeniu:

  • 30 g cukru
  • cynamon
  • cukier puder
  1. Mąkę, cukier, masło i jajko wymieszać razem i zagnieść ciasto.
  2. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. W między czasie umyć, pokroić i wypestkować śliwki.
  4. Śmietanę, jajka, budyń, cukier i wanilie wymieszać razem w misce.
  5. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto do wielkości formy. (ja podsypuję trochę mąka ponieważ inaczej mi się zawsze ”rozwala”)
  6. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem.
  7. Ułożyć na cieście śliwki i zalać ”mieszanką” ze śmietany.
  8. Piec 45 minut w rozgrzanym piekarniku na ok. 190ºC
  9. Po wyjściu z piekarnika posypać cukrem, cynamonem i cukrem pudrem.

Życzę smacznego no i dajcie znać czy wyszła! 🙂

tarta śliwkowa

Wydrukuj przepis