Nie ma nic lepszego (i zdrowszego) na świecie jak domowy chleb na żytnim zakwasie!

Wiele osób zraża się do pieczenia chleba właśnie przez konieczność przyrządzenia zakwasu, myśląc, że to jakaś wyższa szkoła jazdy.

Tymczasem nie ma nic prostszego!

Zakwas to po prostu wymieszanie mąki z wodą w odpowiednich proporcjach, trzymanie tego cuda w ciepełku i „dokarmianie” czyli dosypywanie przez 4-5 dni mąki i dolewanie wody.

Wychodzi zawsze! (chyba, że kupiliście słabej jakości mąkę, odmierzyliście źle proporcje lub zakwas miał za zimno)

Ja zachęcam wszystkich do wypróbowania i załapania bakcyla wypiekania domowego i zdrowego chleba!

Łatwy przepis i parę słów o prozdrowotnych zaletach żytniego chleba możesz znaleźć tutaj

A poniżej obiecany przepis na zakwas.

Składniki na ok 300 g zakwasu:

  • 70 g mąki żytniej (ja używam z ekologicznej uprawy, nr 1150 lub 997 ) łącznie przez 4 dni ok 300g
  • 70 ml wody (łącznie ok 300 ml)

Wykonanie:

  1. Mąkę wsypujemy do słoika i mieszamy z wodą do momentu uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Jeżeli jest za gęste, to dolewamy po troszku wody, musi wyjść papka ;-))
  2. Po wymieszaniu przykrywamy słoik bawełnianym lub papierowym ręcznikiem kuchennym (obciągamy go gumką) i zostawiamy na 24h w ciepłym miejscu.
  3. Na drugi dzień dosypujemy ponownie 70 g mąki i 70 ml wody. Całość mieszamy i zostawiamy na kolejne 24h.
  4. Czynność dosypywania mąki i dolewania wody powtarzamy przez następne 2-3 dni.
  5. To czy zakwas się udał poznacie już na drugi dzień po jego „bąbelkowaniu” (jak na zdjęciu)
  6. Zakwasu 4-ro dniowego używamy do wyrobu chleba, a pozostałą resztę możemy dalej „dokarmiać” (wodą i mąką) aby mieć zakwas na kolejny chleb lub trzymać do tygodnia w lodówce. (przed kolejnym pieczeniem chleba, wyciągamy zakwas 10-12 godzin wcześniej z lodówki i „uaktywniamy” dosypując mąki i dolewając wody)

zakwas żytni na chleb

jak zrobić zakwas na chleb

Wydrukuj przepis